BACH VIRÁGTERÁPIA

Alternative medicine equipment – Bach Flower Remedy, Homeopathy, essential oils

A Bach-virágterápia fő jellemzői:

 • A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágeszencia található, melyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni.
 • Az ember nemcsak test és lélek, mindenképpen rendelkezik egy transzcendentális résszel is. A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető, hiszen önmagában hordozza annak lehetőségét.
 • A 38 eszencia viszonylag könnyen átlátható (szemben a homeopátiában fellelhető több ezer szerrel).
 • Hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiával rokon jellegű, azonban a testi tünetek helyett csak az aktuális lelkiállapotot veszi figyelembe. A gyógyítás nem a testi tünetekre irányul, sokkal inkább az emberi lélek “diszharmonikus” vagy negatív állapotaira.
 • Előképzettség nélkül is alkalmazható gyógymód, amely közvetlenül az ember energiarendszerére hat, nem pedig a fizikai testre. A Bach-virágterápia széles körben elterjedt, így egyre több család otthonában is megtalálható.
 • Dr. Edward Bach a Bach-virágterápia rendszerén belül csak vadon élő növények virágait használta fel az eszenciák készítésére. A virágeszenciák oldat formájában kerülnek forgalomba, de esetenként találunk a homeopátiában ismert globulusok alakjában is.
 • Az eszenciák előállítása, és használata egyszerű módszerekkel történik. Ilyen módszer a napoztatásos és a forralásos módszer is. Az elkészítési eljárásból fakadóan a Bach-virágterápia eszenciái speciális és mellékhatástól mentes szerek, így nem alakulhatnak ki allergiás tünetek sem, mivel nem tartalmaznak virágport sem egyéb allergizáló anyagot.
 • A Bach-virágterápia során alkalmazott eszenciák túladagolása nem lehetséges – a teljes üveg tartalmának egyszerre történő elfogyasztása esetén sem okoz panaszokat, így a Bach-virágterápia mind a felnőttek, mind gyermekek számára biztonságos kezelési módszer.
 • A diagnosztikai eszközök közül sokféle megoldás jöhet szóba (pl. izomteszt (kineziológia), inga, kártya, spontán választás, asztrológia stb.) Ám Dr. Edward Bach szerint a megfelelő szer kiválasztásához valójában semmi másra nincs szükség, csupán „józan észre”, beleérző képességre oda- és megfigyelésre, valamint a virágok ismeretére.
 • A Bach-virágterápia hatékony kiegészítője lehet bármilyen terápiának is: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel.

BACH VIRÁG-ESZENCIÁK

1. APRÓBOJTORJÁN “Az őszinteség virága”

Agrimonia eupatoria (közönséges párlófű)

KÜLSŐ ÉS BELSŐ KONFLIKTUSOK FELVÁLLALÁSÁRA

Kedélyes, vidám ember vagy, aki szereti a nyugalmat, ezért nyugtalanságodat, szenvedéseidet humoros álarc mögé rejtenéd?

Főbb tünetek:

 • Őszintétlenség, nem mutatod ki és nem is beszélsz az érzéseidről, elrejted gondjaidat.
 • A külső szemlélőnek vidám embernek tűnhetsz, holott belsőleg feszült, nyugtalan vagy
 • Szereted a társaságot, kerülöd az egyedüllétet
 • A konfliktusokat nem szereted, a viták és a veszekedések lehangolnak, kifárasztanak, így sok mindenről lemondasz csak azért, hogy elkerüld ezeket.
 • Belső gondjai, feszültsége enyhítésére gyakran alkoholhoz vagy más örömforráshoz nyúl

Megerősítések:
„Érzem a békességet”
„Őszinte vagyok”
„Megmutatom magam”

2. REZGŐNYÁR “A sejtelem virága”

Populus tremula

SZORONGÁS ÉS ISMERETLEN FÉLELMEK ENYHÍTÉSÉRE

Irracionális, megmagyarázhatatlan félelmek gyötörnek, baljóslatú sejtelmek kínoznak?
Olyan szörnyűséges dolog bekövetkeztétől félsz, amelyről te sem tudod igazán, hogy mi is az valójában? Rémálmok kínoznak?

Főbb tünetek:

 • Alaptalan, meghatározhatatlan félelem, és ok nélküli veszélyérzet jellemző rád, amelyről nem szeretsz beszélni. Túl óvatos vagy.
 • Babonaság, balsejtelmek, rossz előérzet gyötör, gyanakvó vagy, szellemektől, kísértetektől félsz.
 • Túlzottan érzékeny vagy a negatív energiákra, rezgésekre, szorongsz
 • Megmagyarázhatatlan félelmek, rémálmok kísértenek, éjszaka felébredsz, és nehezen vagy egyáltalán nem tudsz visszaaludni.
 • Üldözési mánia

Az eszencia a tudattalanból feltörő tisztázatlan, vagy alaptalan félelmek és a szorongások feloldását segíti. A félelemedet biztonságérzet váltja fel, a láthatatlan világ már nem egy veszélyes, fenyegető terep többé. Az eszencia segít, hogy a tudatosság határán maradj, mind a külső, mind a belső hatásokkal szemben. Pánikbetegségnél és fóbiáknál is eredményesen használható (cseresznyeszilvával és napvirággal együtt)

Megerősítések:
“Vigyáznak rám”
“Nyitott vagyok”
“Erős vagyok”

3. BÜKKFA “A tolerancia virága”

Fagus sylvatica

INTOLERANCIÁRA

Nehezedre esik elfogadni mások nézeteit vagy viselkedését? Hajlamos vagy kritizálni, másokkal szemben arrogánsan viselkedni? Nehéz más nézőpontból tekinteni a dolgokra?

Főbb tünetek:

 • Túlzott kritikai érzéked igen kifejlett, könnyen és gyorsan ítélkezel mások felett, nehezedre esik elfogadni mások véleményét, vagy pont az ellenkezője igaz rád: mindent elfogadsz úgy, ahogy van.
 • Előítéletekkel telve, intolerancia és pedáns viselkedés jellemez, sokszor vagy haragos és dühös.
 • Ingerlékenységed, türelmetlenséged főleg mások szokásaival szemben nyilvánul meg

Az egyediségre való ráébredés és az együttérzés segít leépíteni benned a kritizálási hajlamot.  Előítéletek és megrögzöttségek helyett a szeretetteljes elfogadást szükséges erősítened és meg kell tanulnod mások erősségeinek méltányolását, szemet hunyni a hibák felett.

Megerősítések:
“Elfogadom”
“Engedek”
“Látom a fejlődés esélyét”

4. KISEZERJÓFŰ “A szolgálat virága”

Centaurium erythraea

ELNYOMÁS, AZ ÖNÉRVÉNYESÍTÉS HIÁNYA

Gyenge akaratú vagy, aki csendes, békés, visszahúzódó? Gyakran kiszolgálsz másokat, könnyen elnyomnak, mert nem mered akaratodat érvényesíteni, mert nem mersz nemet mondani?

Főbb tünetek:

 • Gyenge akaratod, mások kívánságaira való túlzott reagálásod, könnyen elnyomhatóvá tesz mások (pl.: főnök, partner, szülő stb.) által
 • Nem tudsz nemet mondani, másoknak való megfelelés miatt, elhanyagolod saját szükségletedet, igényedet.
 • Önállótlan vagy, aki nem áll ki magáért, túlzottan mások befolyása alá kerülsz
 • Túl jóindulatú vagy, bátortalan, túlzottan próbálsz másoknak segíteni

A túlzott mértékű érzékenységed abból a nyíltságból és fogékonyságból származik, hogy az emberek igényét felismerve, szolgálni és szeretni akarod őket. Feladatod nem más, mint saját igényeidnek szem előtt tartásával saját akaratodat megerősítve, mások támogatása, szolgálata.
Az eszencia megerősíti az önrendelkezést, új energiával és életerővel tölt el, megszabadít a helytelen, károsító, túlzottan fojtogató kötelesség érzetétől, de ezt az őszinte szolgálás vágyának megtartásával teszi.

Megerősítések:

“Egyenesen állok”
“Vagyok, aki vagyok”
“Azt akarom, amit akarok”

5. KÉKGYÖKÉR “Az intuíció virága”

Ceratostigma willmottianum (Cerato)

A BELSŐ HANG MEGHALLÁSÁÉRT

Nincs elegendő önbizalmad, és nem bízol még a saját véleményedben sem? Képtelen vagy önálló döntéseket hozni, állandóan másokhoz fordulsz megerősítésért, tanácsért?

Főbb tünetek:

 • A belső stabilitás hiánya (önbizalomhiány) miatt bizonytalan, önállótlan, határozatlan és könnyen befolyásolható vagy.
 • Nem bízol saját véleményedben, megérzéseidben.
 • Nem tudsz spontán döntést hozni, függsz mások véleményétől
 • Sokat beszélsz, kérdéseiddel mások idegeire mész

Ebből az állapotból a kiutat az jelentheti, ha megérted, hogy minden kérdés, és az azokra adott válasz is benned van. Fel kell vállalnod a felelősséget saját döntéseidért, még ha nem is tudod pontosan, jól döntöttél-e. Nem lehet mindig mindent bebiztosítani, meg kell értened, hogy a döntéseiddel kapcsolatos bizonyosság csak az élő tapasztalatodból származhat, amelyhez elengedhetetlen a döntés meghozatala és néha a hibázás is.

Megerősítések:

“Bízom magamban”
“Figyelek belső megérzéseimre”
“Magam döntök”

6. CSERESZNYESZILVA “A higgadtság virága”

Prunus cerasifera

A KONTROLL ELVESZTÉSÉTŐL VALÓ FÉLELEM

Úgy érzed, el kell nyomnod az érzelmeidet, nehogy kitörjenek? Félsz, hogy olyasmit követsz el, amit később megbánnál?

Főbb tünetek:

 • Félsz, hogy elveszíted az önkontrollt, megpróbálsz nyugodt maradni
 • Érzelmileg blokkolt vagy, érzéseidet elfojtod, képtelen vagy az elengedésre
 • Belsőleg nagyfokú feszültség, robbanás előtti állapot jellemez

A feszültséged problémájának igazi megoldása a feszültséget kiváltó ok megszüntetése, amely mindenképpen külső segítséget igényel. Ez lehet szakember, de lehet egy barát, egy együttérző beszélgetőtárs is, akinek hajlandó vagy megnyílni és az eddig ki nem mondott érzelmeidről beszélni. Meg kell próbálnod a felgyülemlett feszültségeket ott kezelni és feloldani, ahol keletkeztek. A cseresznyeszilva eszencia segít a kontroll elvesztésének félelmét feloldani, vagy már az éppen elvesztett ellenőrzést újra helyreállítani. Érzelmeidet megfelelően kifejező, problémáidat nyugodtan, higgadtan megoldó személyiségé válsz, aki nem fél érzéseinek kimutatásától.

Megerősítések:
“Bátor vagyok”
“Nyitott vagyok”
“Hagyom áramlani, ami áramlani akar”

7. FEHÉR VADGESZTENYE RÜGY ” A tanulás virága”

Copyright http://www.netherbarium.hu

Aesculus hippocastanum

FOLYAMATOK MEGAKADÁSA ESETÉN

többször elköveted egymás után ugyanazt a hibát? Képtelen vagy kamatoztatni a tapasztalataidat, mintha nem is lennének? Gondjaid vannak a tanulással és az emlékezéssel?

Kulcsszimptómák:

 • Nem tanulsz a hibáidból, akár tanulási nehézségektől is szenvedhetsz
 • Mindig ugyanazokkal a nehézségekkel kell szembenézned, ugyanazokkal az emberekkel van nézeteltérésed, ugyanazt a hibát követed el.
 • Gondolatban a cselekedeteidnél már jóval előrébb jársz, nehezen koncentrálsz, lassan tanulsz.

Feladatod megtalálni a nyugalmat, az élet leckéinek mélyebb megértése által. Fontos, hogy fogékonnyá válj a dolgok tisztázására és a tanulságok levonására.

Az eszencia a felfogóképesség és a belső bölcsesség növekedéséhez segít hozzá. Pozitív állapotban jó koncentrációs és kombinációs készség, valamint nagy teljesítőképesség jellemez. Folyamatosan tanulsz hibáidból, időt és energiát nem sajnálva igyekszel gyarapítani tudásod, mindent kielemezve és levonva a megfelelő következtetéseket. Előre felismered a lehetséges tévedéseket, ugyanakkor képes vagy a valóban fontos dolgokra koncentrálni. Az eszencia segíti a személyiséget, a megakadt tapasztalási folyamat újraindításában és véghezvitelében.

Megerősítések:
„Odanézek”
„Odafigyelek”
„Tanulok”

8. KATÁNGKÓRÓ “Az anyaság virága”

Cichorium intybus

AZ ÖNZŐSÉG ÉS TÚLZOTT BIRTOKLÁS CSÖKKENTÉSÉRE

Eltúlzod mások szükségletei és jóléte iránti aggódást, cserébe viszont elvársz dolgokat? Megköveteled, hogy szeretteid állandóan a közeledben legyenek?

Főbb tünetek:

 • Érzelmi függőség kialakítása a célod, az érzelmi zsarolás, sértődékenység mindennaposak az életedben.
 • Önsajnálat, mártíromság jellemez könnyen megsértődsz, elhagyatottnak, boldogtalannak érzed magad
 • Gondoskodsz másokról, sőt szereted is őket, ha megteszik, amit kívánsz. De jaj nekik, ha nem…

A feladatod kifejleszteni mások iránti együttérzésedet, az önzetlenség, az odaadás képességének elsajátítását. Mások iránti valódi együttérzésből fakadóan képes vagy abbahagyni az érzelmi zsarolást, mások energiáinak elfecsérlését. Ha túl tudsz lépni önközpontúságodon, önsajnálatodon, és eközben mások szükségleteire is képes vagy figyelni, akkor ki tudsz lépni a másokat is megnyomorító ördögi körből. Ebben segít a katángkóró eszencia

Megerősítések:
“Szívesen adok”
“Merítek a forrásból”
“Szeretnek”

9. ISZALAG “A realitás virága”

Clematis vitalba

ÁLMODOZÁSRA

Álmodozol, nem teljesen vagy éber, vagy esetleg nem igazán érdeklődsz az aktuális, mindennapi élet dolgai iránt?

Főbb tünetek:

 • Álmodozol, ábrándozol, elkerülöd a problémákat, különösen azokat, amelyek a rideg valósággal járnak,
 • Légvárakat építesz, elmenekülsz a valóság szürke hétköznapjai elől (ez a menekülés lehet akár ábrándozás, tévénézés, számítógépes játék, szerencsejáték, drog, alkohol vagy bármi más).
 • Betegségben kevésbé vagy motivált a gyógyulásra, passzivitásod gátolja a felépülést

Az iszalag eszencia számodra segít megtalálni azt a jelentőségteljes elfoglaltságot, amely teljes egészében a jelenhez köt, segít megtisztítani és javítani a felfogóképességedet. Így képessé válsz értékelni a jelen pillanat csodáját, ráébreszt arra, hogy a valódi boldogság a jelenben található.

Gazdag fantáziájú, képességét jól hasznosító, tevékeny emberré válasz, aki teljes mértékben megéli kreativitását és valóra váltja álmait.

Pozitív hatású, ha valamilyen művészi tevékenységgel segíted figyelmedet a jövőből a jelenre irányítani. Egyszerű és szórakoztató gyakorlat lehet számodra, ha megpróbálod lerajzolni a környezetében lévő tárgyakat, embereket, de nem a művészi tökéletesség igényével, sokkal inkább a környezet megfigyelése, az éber jelenlét élményével.

Megerősítések:
“Éber vagyok”
“Világosan látok”
“Alkotok”

10. VADALMA “A megtisztulás virága”

Malus sylvestris

TESTI-LELKI TISZTULÁS ELÉRÉSÉRE

Tisztátalannak érzed magad (kívül, belül), mintha beszennyezett volna valami? Irtózol a piszoktól, és folyton takarítani szeretnél?

Kulcsszimptómák:

 • Túlzott tisztálkodási igényedet mások nehezen viselik, állandóan takarít, túlzottan rendszerető
 • Utálod a tested (kövérséged, ekcémád, szeplőid, pattanásaid stb. miatt, utálattal viszonyulsz a testi folyamataidhoz (pl. csókolózás, szoptatás, ürítés, szex, izzadás)
 • Szégyelled magad, különösen külsőd miatt, nem fogadod el saját tested

A helyes önelfogadás kialakítása révén megbocsáthatod önmagadnak, valamennyi szégyenteljesnek hitt hibádat. A másokra figyelés, a mások szolgálatában megtalált öröm növeli az önértékelésed, mélyebb, valódi önismerethez, gyógyuláshoz vezet.

A vadalma eszenciája elmédet pozitív irányba tereli, az önelfogadásodat erősítve visszaállítja a fontossági sorrendet, a mások felé fordulást. Felszabadít a kényszeres viselkedéstől és leomlasztja a negatív énképed falait, az életed rendezett és átlátható lesz.

Megerősítések:

„Jól érzem magam”
„Olyannak fogadom el magam, amilyen vagyok”
„Látom, mi a fontos”

11. SZILFA “A felelősség virága”

Ulmus procera

STRESSZRE

Gyakran érzed magad stresszesnek és túlterheltnek akár az egyszerű feladatoktól is? Olyan, mintha az önbizalmad átmenetileg elhagyott volna? Inkább feladnád a dolgokat?

Kulcsszimptómák:

 • A túlzott felelősség stresszt okoz
 • Nem érzed magad elég erősnek feladatod elvégzéséhez, különösen túlterheltség, kétségbeesés esetén
 • Hirtelen túlterheltnek érzed magad, stresszesen, túlontúl ingerülten reagálsz

A szilfa segít abban, hogy  a rád nehezedő feladatokat nyugodtan, lépésről lépésre haladva képes vagy hatékonyan megoldani, mindezt úgy, hogy nemcsak az előtted álló feladatot, de a célt sem téveszted szem elől. Határaidat és lehetőségeidet jól ismerő, nagy teljesítményekre képes, sikeres, megbízható, rátermett, önmagadért is felelősséget vállaló személyiséggé válsz, aki tudja, mennyit vállalhat, és azt is, mikor van itt a pihenés ideje. Fel tudod mérni, mennyit vállalj magadra és mit engedj át másoknak.

Megerősítések:
“Megteszem, amit tudok”
“Segítséget kapok”
“Sikerülni fog”

12. TÁRNICS “A hit virága”

Gentianella amarella

BÁTORSÁG ÉS AKARATERŐ

Csalódott és csüggedt vagy a hétköznapi élet dolgaitól? Szkeptikus vagy, kételkedsz és könnyen eltántorítható vagy a céljaidtól?

Főbb tünetek:

 • Kevés akaraterőd, akaratgyengeséged miatt a legkisebb akadályokat sem vagy képes legyőzni, amit persze kudarcnak élsz meg
 • Pesszimista „félig üres pohár” hozzáállás jellemez, mindig a legrosszabbra gondolsz, nagyon kételkedő vagy

A tárnics eszencia reményt, bátorságot és állhatatosságot ad, erősíti az akaratod, növeli a céltudatosságot. Általa optimistán látod a világot, kitartóvá válsz és a napi feladatokat is nagyon könnyen végrehajtod. A sikertelenséget és a kudarcot próbatételnek, a tanulás lehetőségeinek tekinted, az akadályok felmerülésekor sem adod fel, újra és újra próbálkozol. Könnyen alkalmazkodsz a külső körülményekhez, az akadályok nem szegik kedvedet, nehezen adod fel az elhatározásaidat, optimistán, bizakodva tekintesz a jövőbe.

Megerősítések:
“Bizakodó vagyok”
“Pozitív vagyok”
“Hiszem, hogy minden jól alakul”

13. SÜLZANÓT “A remény virága”

Ulex europaeus

A TETTEK ÚJRAÉLESZTÉSE

Beletörődtél abba, hogy nem működnek a dolgok? Fárasztanak az új lehetőségek? Nem akarsz új dolgokat megtanulni vagy meglátni? Nagyon könnyen feladod, reménytelennek, megváltoztathatatlannak látod a helyzetedet?

Főbb tünetek:

 • Reménytelenség, hitehagyottság jellemez, beletörődsz és nem is gondolsz rá, hogy bárki vagy bármi segíthet.
 • Lelkileg feladod a harcot, lemondasz a céljaidról, túl fáradtnak érzed magad a változtatáshoz, motiválatlanná válsz, amely a kitartás hiányához vezet

Az új reménnyel feltöltő eszencia, tettekre ösztönöz, a szívedet és a lelkedet bizakodással, élni akarással tölti fel, növeli az életerőt benned és pozitív elvárásokat támaszt. Az eszencia hatására reményteljes beállítottságú, optimista személyiséggé fejlődsz, aki a nehézségek közepette is jól alakítja az életét, erős hittel rendelkezik. A kudarcok ellenére is előrehaladsz, a fizikai állapotod nem befolyásolja céljaidat, az életbe vetett hited, kezdeményezőképességed mindent legyőz.

Megerősítések:
“Egyenes vagyok”
“Telve vagyok reménnyel”
“Új lehetőségeket látok”

14. HANGAFŰ “Az identitás virága”

Calluna vulgaris

ÖNSZENVEDÉLYRE

Állandóan társaságot keresel, bár folytonosan önmagaddal vagy elfoglalva, csak a saját problémáidról beszélsz?

Kulcsszimptómák:

 • Magányosnak érzed magad, a múltban bekövetkezett sérülésektől szenvedsz
 • Csak saját problémáid érdekelnek, folyton arról beszélsz, képtelen vagy másokat meghallgatni
 • Sokat beszélsz, mindig a figyelem középpontjában akarsz lenni

Pozitív állapotban megjelenhet nálad a mások őszinte érdeklődéssel történő meghallgatása, legalább olyan jó hallgató leszel, mint amilyen jó beszélő voltál azelőtt. Rendkívül jó kommunikációs képességgel rendelkezel, kialakul nálad az együttérzés és a bizalom más emberek felé.

Megerősítések:
“Biztonságban érzem magam”
“Mindent megkapok, amire szükségem van”
“Gondozok és ápolok”

15. MAGYAL “A szívet megnyitó virág”

Ilex aquifolium

NEGATÍV ROMBOLÓ GONDOLATOKRA

Gyakran eluralkodnak rajtad negatív érzelmek, olyanok, mint a féltékenység, az irigység, a bosszúvágy vagy a gyanakvás? Sokszor gondolsz rosszat másokról?

Kulcsszimptómák:

 • Bosszúvágy, harag, gyűlölet, rosszindulat, neheztelés, megbántódás jellemez, könnyen megsértődsz
 • Könnyen válsz boldogtalanná, túlérzékeny, gyakran frusztrált vagy és fogalmad sincs miért
 • Féltékenységgel, irigységgel, gyűlölettel, negatív gondolatokkal vagy telis tele, hamar dühbe gurulsz, sokszor nagyon könnyen felkapod a vizet, agresszívan reagálsz a helyzetnek egyáltalán nem megfelelően

A magyal állapotból a kiutat a szívedet megnyitó szeretet jelentheti. Saját sérelmeidnek felhánytorgatása helyett a mások felé történő őszinte odafordulásra kell törekedned. Fel kell ismerned, hogy a másik ember is egy csodálatos lény, aki ugyanúgy mint Te, szeretetre áhítozik.

Megerősítések:

“Tele vagyok örömmel”
“Egészséges vagyok”
“Szeretek”

16. JERIKÓI LONC “A múlt virága”

Lonicera caprifolium

TÚLZOTT NOSZTALGIÁZÁSRA

Nehezedre esik lezárni dolgokat, búcsút mondani és elengedni? Az emlékeid nagy hatással vannak a jelenedre és a jövődre?
Kulcsszimptómák:

 • Kóros nosztalgiázás, ábrándozás, hajlamos vagy az élet dolgainak elhanyagolására
 • A múltba vágyódsz, nem érdeklődsz a jelen történései iránt, a múlt felértékelődik számodra, nehezen fogadod el az új dolgokat.
 • Honvágy gyötör, vágyódsz megszokott helyek, események, személyek után, gyakran vagy bánatos és szomorú

A lelki fájdalmaid enyhítésére ajánlott a jerikói lonc eszencia, amely segít a boldogság utáni erős vágyadat beteljesíteni, és átélni a jelenben az örömteli pillanatokat. Pozitív változás jön létre, ha a passzív, befelé forduló magatartás helyett a külvilág felé fordulsz és nyitottá válsz. Pozitív állapotban nem kapaszkodsz a múltadba, azonban együtt élsz vele és csak annyit hozol belőle a jelenbe, amennyi feltétlenül szükséges.

Megerősítések:

„A mában élek”
„Előre tekintek”
„Megteszem a következő lépést”

17. GYERTYÁNFA “A tetterő virága”

Caprinus betulus

MENTÁLIS KIMERÜLTSÉGRE

Fáradtnak, kimerültnek érzed magad, mind fizikai, mind a szellemi erőd elhagyott, képtelen vagy a válladra nehezedő terheket tovább cipelni?

Kulcsszimptómák:

 • „Hétfő reggel szindróma”, nagyon fáradtnak érzed magad, különösen reggel.
 • Reggel úgy érzed, hogy képtelen vagy ellátni a napi teendőidet, de aztán mégis csak belemelegszel és aztán már könnyedén végezed a napi teendőket.
 • Ólmos fáradtság, fásultság vesz erőt rajtad, még a fejedet is nehéznek érzed, energiahiánytól szenved, ezért kávéra van szükséged, hogy beinduljon a napod

Ebben az állapotban a feladatod megbirkózni az erős teljesítménykényszereddel, de mindenképpen fontos még a robotolás lélekölő folyamatába felfrissítő szakaszokat is beiktatnod. Az eszencia segíti a változtatást, a helyes önértékelést, a kellemetlen unalmas feladatok elvégzését.

Megerősítések:
„Frissnek érzem magam”
„Lendületben vagyok”
„Szívesen dolgozom”

18. NEBÁNCSVIRÁG “Az idő virága”

Impatiens glandulifera

TÜRELMETLENSÉGRE

Gondolkodásodban, és tetteidben egyaránt gyors vagy, képtelen vagy türelmesnek maradni, főleg mások lassúsága láttán?

Kulcsszimptómák:

 • Türelmetlen vagy, képtelen vagy tolerálni mások lassúságát és gyengeségeit, szeretsz egyedül dolgozni
 • Túlfűtöttséged, belső feszültséged nagyfokú nyugtalansághoz vezet, irritál mások lassúsága, (pl.: közlekedésben, munkában, evésben stb.)
 • Mindig időzavarban vagy, a határidők miatt állandó feszültségben élsz, az időt sem tudod mindig jól beosztani: vagy túlzottan pontos vagy, vagy éppen állandóan elkésel.

Fel kell ismerned a közösséggel való együttműködés óriási lehetőségeit, és ennek érdekében valamilyen mértékben igazodnod kell embertársaidhoz. Más emberek iránti türelem és tolerancia kifejlesztésére kell törekedned, mert csak így leszel képes egy kitűzött cél elérése érdekében másokkal együtt közösen munkálkodni. Bár mindenképpen fontos a saját ritmus kialakítása, de az is nagyon lényeges, hogy képes legyél rugalmasan változtatni időbeosztásodon. Ebben segít a nebáncsvirág eszencia

Megerősítések:

“Van rá időm”
“Türelmes vagyok”
“Lazítok”

19. VÖRÖSFENYŐ “Az önbizalom hiánya”

Larix decidua

MEG TUDOD CSINÁLNI

Azt gondolod, hogy mások jobbak nálad? Állandóan összehasonlítgatod magad másokkal, és mindig alulmaradsz? Nem vagy megelégedve önmagaddal, nehezen bízol saját magadban?

Kulcsszimptómák:

 • Önbizalomhiány, belső bizonytalanság, kudarctól való félelem
 • Elég kritikus vagy önmagaddal szemben, kisebbrendűségi érzéseid eredményeképpen haszontalannak, terméketlennek érzed magad, kétségei vannak saját képességeiddel szemben
 • Kisebbrendűségi érzés következtében másokhoz hasonlítgatod magad, és úgy véled, hogy mások jobbak, okosabbak, vagy szebbek nálad

A vörösfenyő eszencia segít felszámolni az önkorlátozó hatású gondolatokat, a környezet jóváhagyásától független, egészséges önbecsülést alakít ki. Ennek hatására képes leszel kockázatot vállalni, céljaid sikeresen teljesíteni, ám a kudarcok sem kedvtelenítenek el. Ismered, és elfogadod saját erősségeidet és gyengeségeidet egyaránt, kihasználva adottságaidat. Az eszencia erősíti a munkával, iskolával, vagy házimunkával kapcsolatos törekvésedet, pozitív üzenetet küld: “meg tudom csinálni, képes vagyok rá.”.

Megerősítések:
„Képes vagyok rá”
„Akarom”
„Megteszem”

20. BOHÓCVIRÁG ” A bátorság virága”

Mimulus guttatus

ISMERT FÉLELMEKRE

Félsz a rád váró dolgoktól? Sokszor vagy félős és óvatos? Azoknak ajánlott, akik szégyenlősek, visszahúzódóak és meghatározott dolgoktól félnek.

Kulcsszimptómák:

 • Félelmek, fóbiák meghatározható dolgoktól: kórháztól, fogorvostól, injekciós tűtől, betegségtől, ráktól, magasságtól, repüléstől, tömegtől, sötéttől, magányosságtól, állatoktól, stb.
 • Félelemből távol tartod magad bizonyos helyzetektől, ennek érdekében még betegségbe is képes vagy menekülni
 • Félős, szégyenlős vagy, izgatottságodban könnyen elpirulsz, nyirkos lesz a tenyered

A körülöttünk lévő világ működésének mind jobb megismerése és megértése segíthet a félelmek legyőzésében, mivel az ember csak azoktól a dolgoktól fél, amelyeket nem ért, nem szeret, vagy nem ismer igazán. Az eszencia támogatja a bátorság erényét és a felelősségérzetet; felbecsülhetetlen segítség szorongásos esetekben, fóbiáknál, valamint ott, ahol a nyilvánvaló kiváltó okok meghatározhatók ( cseresznyeszilva, napvirág).
Megerősítések:
“Bátor vagyok”
“Belevágok”
“Előrelépek”

21. VADREPCE ” A FÉNY VIRÁGA”

Sinapis arvensis

LEHANGOLTSÁGRA

Gyakran érzed magad ok nélkül levertnek? Hajlamos vagy a búskomorságra, mintha egy hideg, sötét felhő árnyékolna be téged?

Kulcsszimptómák:

 • Gyakran megmagyarázhatatlanul világfájdalom tör rád, ok nélkül rosszkedvű vagy: a komorság és a levertség, logikusan magyarázható ok nélküli
 • Depresszió, szomorúság, melankólia, elzárod magad a külvilágtól
 • A depresszív hangulat minden előzetes jel nélkül alakul ki, de gyorsan meg is szűnik, ilyenkor mély megkönnyebbülést érzel.

A lehangolt állapotból való kijutás folyamatos, tudatos munkával lehetséges. A virágeszenciák szedése mellett törekedni kell arra, hogy kimutasd érzelmeidet, törekedj minél több örömteli tevékenységet találni és végezni is. Kísérletezhetsz valamilyen alkotó tevékenységgel, kreatív festéssel, mozgással, tánccal.
A társas kapcsolatok ápolása nagyon fontos, ezért fordíts több figyelmet embertársaidra, törekedj arra, hogy szeretteiddel minél több időt tölts, de önmagadra is szánj időt. A belső csend kialakítása érdekében tanulj meg valamilyen relaxációs vagy meditációs technikát, törekedj a morális fejlődésre.

Megerősítések:

“Könnyű vagyok”
“Vidám vagyok”
“A fény felé tartok”

22. TÖLGYFA

Quercus robur

TÚLZOTT KÖTELESSÉGTUDATRA

Erős kötelességtudat hajt előre, és megfeledkezel saját szükségleteidről? Túlvállalod magad, de nem ismered el?

Kulcsszimptómák:

 • Rugalmatlan, önfejű, makacs, hajthatatlan vagy, nem adod fel, és nem is engedsz soha.
 • Betegen is dolgozol, nem törődsz a figyelmeztető jelekkel sem, nem fogadsz el másoktól segítséget
 • Levert, kimerült állapotodon is túllépsz, saját határaidat feszegeted, nem szeretsz mások előtt gyengének mutatkozni

Feladatod nem más, mint megtalálni az egyensúlyt a munka és a pihenés között. Hatékonnyá teheted a munkádat, ha képessé válsz a játékosságot és könnyedséget belecsempészni az akarat keménységébe. Fejlesztened kell a kompromisszumokra való képességedet, főleg, ha történetesen a munkáról van szó. A virágeszencia hatására  nagy teljesítményekre vagy képes, de megállni és lazítani is tudsz. Becsületességed, nemes gondolkozásod révén, önként segítesz másoknak, jó koncentráció- és teljesítőképességgel rendelkezel, örülsz az életnek, erővel, kitartással végzed feladatod, nem veszíted el a humorodat sem.

Megerősítések:

“Lazítok”
“Könnyen elvégzem”
“Szabadnak érzem magam”

23. OLAJFA

Olea europaea

TESTI-LELKI KIMERÜLTSÉGRE

Testileg és szellemileg kimerültek érzed magad, egyáltalán nincs energiád semmihez, nagyon gyenge vagy? Nehéz elfogadnod a fizikai állapotodat? Nem tudsz pihenni?

Főbb tünetek:

 • Mentális és fizikai kimerültség, fáradtság, gyengeség látható, elcsigázottnak érzed magad
 • Megnövekedett alvásigényed van, állandóan aludni szeretnél
 • Túl sokat dolgoztál az utóbbi időben, az „akkumulátoraid” kimerültek, pihenésre lenne szükséged, ezért a hétköznapokban igen nehezen teljesítesz

A fáradtságból kivezető út nem szorul túlzott magyarázatra, a regenerálódás semmi mással nem helyettesíthető, mint aktív és passzív pihenéssel, alvással. A különböző élénkítő szerek ideig- óráig elodázhatják a pihenést, de hosszútávon gátolhatják a belső tartalékaid feltöltését. Az eszencia biztosítja a megfelelő mennyiségű pihenés mellett a töltődést, a megterhelő időszakok között, segít energiával ellátni téged, új ösztönzést ad az élethez. Harmonikus állapotban jól tartalékolod és jól osztod be az energiáidat, szükség estén képes vagy mozgósítani tartalékaidat, könnyen regenerálódsz.

Megerősítések:
”Nyugalomban vagyok”
“Kipihentem magam”
“Újra erőre kapok”

24. ERDEIFENYŐ

Bach virágterápia

Pinus sylvestris

ÖNBÜNTETÉSRE

Nehezedre esik önmagadat szeretni? Bűnösnek érzed magad és folyton vádolod önmagad, mert nem vagy tökéletes?

Kulcsszimptómák:

 • Értéktelennek érzed magad, bűntudattól szenvedsz
 • Kényszeres tökéletességvágy, lelkiismeret furdalás gyötör, különösen, ha nem tudtad teljesíteni túl magas elvárásaidat
 • Önelutasítás, önbüntetés jellemez, állandóan kritizálod magad, képtelen vagy elnéző lenni saját magaddal szemben, még ha sikert érsz el, akkor is hibáztatod magad, elégedetlenkedsz

Pozitív esetben olyannak fogadod el magad, amilyen vagy, méltó a szeretetre.  Az erdeifenyő eszencia erősíti benned az önelfogadást, az önmagad irányában érzett felelősséget, enyhíti a lelkiismeret-furdalást, és a kényszeres tökéletességre törekvést. Serkenti a “bűntelen” életöröm képességét, csökkenti az önhibáztatást. A múlt elengedésének igényét az újjászületés élményével kárpótolja.

Megerősítések:
“Nekem szabad”
“Megbocsátok magamnak”
“Megszabadultam”

25. VÖRÖS VADGESZTENYE

Aesculus carnea

TÚLZOTT AGGÓDÁSRA

Sokat aggódsz gyermekedért, vagy a hozzád közel álló emberekért? Rettenetesen féltesz másokat?

Kulcsszimptómák:

 • Túlzottan félsz, hogy mi fog történni másokkal, de önmagadért gyakran már nem is aggódsz
 • Túl erős belső kötődésed van másokhoz, képtelen vagy elengedni szeretteidet
 • Túlzottan, betegesen aggódsz másokért, úgy érzed másoknak szükségük van rád

Nehézséget okoz, hogy különbséget tégy saját magad és egy igen szeretett ember között. A megerősítő mondat is jól jellemzi ebben a helyzetben a feladatodat: “Én én vagyok, te te vagy” A virágeszenciák szedése mellett fő törekvésednek kell lennie annak tudatosítása, hogy mások biztonsága az aggódásod fokozásával nem növelhető. Bíznod kell mások önállóságában, és abban, hogy semmi sem történik véletlenül, „Isten útjai kifürkészhetetlenek”. Azzal, hogy megpróbálod megóvni másokat az élet viszontagságaitól, nem segíted elő a tapasztalást és tanulást.

Megerősítések:
“Önmagam vagyok”
“Önmagam maradok”
“Én én vagyok – te te vagy”

26. NAPVIRÁG

Helianthemum nummularium

FÉLELEMRE ÉS PÁNIKRA

Heves és szélsőséges félelmektől szenvedsz? Hirtelen megijedsz és heves pánik tör rád?

Kulcsszimptómák:

 • Hirtelen fellépő pánikérzés és rémület esetén jól használhatod
 • Ijedősség, hirtelen fellépő heves aggódás jellemez, rémálmok zaklatnak
 • Rendkívül heves félelmi állapotokat élsz át, blokkolt cselekvésed és gondolkozásod miatt, úgy érzed lebénulsz, ideges és képtelen vagy logikusan gondolkozni

Az eszencia lecsökkenteni a rémületed, belső békét, és nyugalmat teremt, megerősíti a bátorság erényét. A bátorság erényének kifejlesztésével a pániktól, a terhelt lelkiállapottól eljuthatsz a egészen a valódi önértékelésig, az igazi hősiességig. Az eszencia használata esetén célként tűzheted ki a krónikus szorongás gyógyítását, egy régebben elszenvedett trauma negatív hatásainak megszüntetését, az idegrendszer megerősítését és a szervezet egészségének stabilizálását.

Megerősítések:
“ Túljutok rajta”
“Tudom, hogy menni fog”
“Átlátom a helyzetet”

27. FORRÁSVÍZ

Aqua fons

RUGALMATLANSÁGRA, ÖNKORLÁTOZÁSRA

Példakép szeretnél lenni mások számára, de túlságosan szigorú vagy önmagadhoz, rugalmatlan és merev vagy?

Kulcsszimptómák:

 • Rugalmatlanság, merev gondolkodás, ezért a szokások, a mindennapi rutin és a rituálék világába menekülsz
 • Túl magas követelményeid, amelyeket tökéletességvágyadból adódóan felállítottál magaddal szemben, idealistává, perfekciónistává tettek, igen erős a vágy benned, hogy példát mutass másoknak
 • Túl szigorú vagy önmagadhoz, lemondasz az érzelmeidről, szigorú szabályokat követsz és ebből nem is engedsz, ha a szabályaidat áthágod, azon nyomban meg is bünteted magad

Fel kell ismerned, hogy senki sem tökéletes és a tökéletlenség elfogadása jelenthet kiutat ebből az állapotból. Az eszencia hatására megerősödik az életörömöd, rugalmassá, elfogadóvá válsz, megengeded magadnak az élet kis „vétségeit”, megbocsájtasz önmagadnak akármit is követtél el. Feladatod meglátni és megtalálni az élet örömeiről való lemondás nélkül is a tökéletesség és önuralom erényét.

Megerősítések:
“Megengedem magamnak”
“Mozgékony vagyok”
“Spontán vagyok”

28. SZIKÁRKA

Scleranthus annus

DÖNTÉSKÉPTELENSÉGRE

Gyakran érzed magad határozatlannak, sokszor bizonytalankodsz? Nehezen döntesz két dolog között, ezért gyakran elkedvtelenedsz?

Kulcsszimptómák:

 • Döntésképtelenséged miatt általában két dolog közötti döntés okoz nehézséget, sokat hezitálsz, mert fontos neked, hogy jó döntést hozz
 • Állandóan változtatod véleményedet, hangulatingadozásaid, csapongó gondolataid és érzelmeid miatt nehezen tudsz lecsendesedni, képtelen vagy koncentrálni
 • Határozatlanságod a belső egyensúly hiányából fakad, ezért gyakran változtatod döntéseit, megbízhatatlannak és szeszélyesnek tartanak

A szikárka eszencia támogatja a döntési és koncentrációs képességet, segít a következetesség kialakításában. A kiegyensúlyozottság, mind fizikai, mind lelki szinten megjelenik, mert képessé válsz minden helyzetben megtartani belső egyensúlyodat, nyugodtságot, határozottságot sugározva. A megfelelő pillanatban képes vagy megfelelő biztonsággal helyes döntéseket hozni a pozitív és a negatív oldal mérlegelésével egyaránt. A szikárka eszencia a gyors döntések képességét fejleszti benned.

Megerősítések:

“Szilárdan állok”
“Tudom, mit akarok”
“Döntök”

29. ERNYŐS MADÁRTEJ

Ornithogalum umbellatum

TESTI ÉS LELKI MEGRÁZKÓDTATÁSRA

Testi-lelki trauma (sokk) ért és azóta képtelen vagy megbirkózni az élet egyszerű dolgaival is?

Kulcsszimptómák:

 • Testi, lelki traumák és utóhatásainak kezelésére azok feldolgozására alkalmas
 • A viták, veszekedések még sokáig hatásuk alatt tartanak, képtelen vagy feloldódni és elfelejtve az egészet továbblépni
 • A gyógyulási folyamatodat gátolja valami, ha nem történik javulás, vagy felgyógyulásodat követően már nem vagy a régi

Az ernyős madártej segít a traumák hatásait feldolgozni, így képessé válsz elviselni a nehéz helyzeteket, az ijesztő élményeket. Meg tudod emészteni téged érő negatív hatásokat, és azokat jól fel is tudod használni lelki fejlődés érdekében.

Megerősítések:
„Érzek”
„Lélegzem”
„Élek”

30. SZELÍDGESZTENYE

Castanea sativa

KÉTSÉGBEESÉSRE, KILÁTÁSTALANSÁGRA

Mély krízisben vagy és nem látod a kivezető utat? Nehezedre esik beismerni, hogy nem tudsz mit tenni?

Kulcsszimptómák:

 • Kétségbeesett vagy, elveszettnek, szomorúnak, reményvesztettnek érzed magad
 • Úgy érzed, teljesítőképességed határára érkeztél, nincs tovább
 • Energiád elfogyott, már nincs több a küzdelemhez, az idegösszeomlás szélén állsz

A virágzó hajtásokból készült eszencia felemel a sötétségből, és elvezet a kétségbeeséstől egészen az új reménységig, visszaállítja az alkotókészséged, és aktivizálja a belső örömforrásod.

A szelídgesztenye eszencia nem képes csodákra, nem szünteti meg a problémákat, viszont hozzásegít a bátorság, az állhatatosság és remény újraéledéséhez.

Hatására még a válságos helyzetekben is bizakodó vagy és megfelelően ki is használod a változás adta lehetőségeket. Önálló, erős, a kihívásoktól meg nem futamodó személyiséggé válsz, aki még a katasztrofális körülmények közepette is bizakodsz, és a „Legyen meg a Te akaratod” mondatot mély tartalommal tölti meg.

Megerősítések:

“Feltekintek”
“Beleegyezem”
“Hagyom, hogy megtörténjen”

31. VASFŰ

Verbena offinilis

TÚLZOTT LELKESEDÉSRE

Mindent megteszel egy projekt érdekében? Előfordul, hogy lelkesedéseddel másokat is meg akarsz nyerni az ügyednek, de ez másokat irritál?

Kulcsszimptómák:

 • Túlzott lelkesedésed miatt igen erős stresszben élsz
 • Túlzott aktivitásod miatt teljesen kimerülsz, túlzásba viszed a dolgokat: evés, munka, sport, stb….
 • Az idealizmus nevében túlhajszolod magad, mert úgy gondolod, te pontosan tudod, mi a jó másoknak, ezért meg is akarsz másokat változtatni, de egyáltalán nem hallgatod meg őket

A negatív állapotból az jelenthet kiutat, ha nyitottá, elfogadóvá válsz más nézetek felé és belátod mások eltérő véleményéhez való jogát. A vasfű segít lecsillapodni és eloszlatni benned a feszültséget, a belső nyomást, a fokozott késztetést és a mások meggyőzésének hatalmas vágyát.

Pozitív állapotban gondolkodásod rugalmassá válik, szívesen meghallgatsz másokat, és saját véleményedet is képes vagy megváltoztatni, ha szükségét érzed.
Kiállsz elveidért, de mások véleményét is tiszteletben tartod, türelmesen, higgadtan, spontán módon reagálsz, minden tevékenységedben mértéktartó vagy.

Megerősítések:
“Elengedem”
“Teret adok”
“Tudom, hol a határ”

32. SZŐLŐ

Vitis vinifera

A TÚLZOTT DOMINANCIÁRA

Ambíciózus és domináns vagy? Nehéz neked mások véleményét tolerálni? Mindig nyerni akarsz, és mindent te akarsz eldönteni?

Főbb tünetek:

 • Tévedhetetlenségébe vetett hited nem ismer határokat
 • Ellentmondást nem tűrő magatartásod felhatalmaz arra, hogy mások felett gyámkodj
 • Diktatórikus eszközökkel irányítod környezetedet, dogmatikus magatartásod által tartod fent a rendet

Nagy előrelépést jelenthet, ha képessé válsz másoknak megengedni életük szabad irányítását, és néha átengedni a vezetést is. Erős akaratú, megbízható, pontosan, hatékonyan dolgozó személyiséggé fejlődsz, aki képes sebesen gondolkozni és gyorsan dönteni, így a vészhelyzetek esetén is kiválóan helytállni, kellő magabiztossággal irányítani. Bölcsen megérted és elfogadod mások véleményét, tekintély övez, önbizalmad, célorientáltságod, szilárd akaratod inspiráló hatású lesz a környezeted számára. Ebben a virágeszenciák lesznek segítségedre

Megerősítések:
„Átérzem”
„Tiszteletben tartom”
„Elfogadom és támogatom”

33. DIÓ

Juglans regia

VÁLTOZÁSRA

Úgy érzed, valaminek a küszöbén állsz? Úgy érzed lehetőséged van az újrakezdésre, de a múlt történései nem engednek? Gyakran szenvedsz a változástól, nehezen folytatatod a már megkezdett dolgaidat?

Főbb tünetek:

 • Befolyásolható, ingatag, bizonytalan vagy bár tudod, mit akarsz tenni, de mégsem valósítod meg azokat.
 • A régi szokásaid gátolnak az elhatározások megvalósításában, sokat halogatsz, képtelen vagy megtenni dolgokat.
 • Nagyon érzékeny vagy a külső behatásokra, így nehezen viseled az új élethelyzeteket (új iskola, új munkahely, pubertás kor, klimax), ilyenkor elveszted önbizalmadat, így kevésbé vagy képes alkalmazkodni az új helyzethez

A fejlődés célja a belső stabilitás és az egyensúly megteremtése által szilárdan ellenállni a külső zavaró befolyásoknak. Arra is szükség van, hogy képes legyél testi, lelki és szellemi szinten egyaránt az állandóság és egyensúly megtartására. A gyógyír belsőleg minden befolyástól szabaddá tesz, és a belső elhivatottság uralkodó érzésével feltöltekezve többé már nem fognak létezni számodra akadályok.

Pozitív állapotban hallgatsz a belső megérzéseidre, nehézség nélkül kezdesz bele új tevékenységekbe, mások véleménye nem igazán befolyásolja döntéseidet. Szabaddá válsz a függőségektől, szokásoktól, erős jellemed révén tévedhetetlenül csak a saját céljaidat követed.

Megerősítések:
“Bízom magamban”
“Hű maradok önmagamhoz”
“A saját utamat járom”

34. BÉKALILIOM

Hottonia palustris

MAGÁNYOSSÁGRA, ELKÜLÖNÜLÉSRE

Gyakran elfelejted, hogy szükséged van más emberekre? Könnyebb neked elzárkózni, és magad megoldani a problémáidat? Más emberek társaságában nem tudod, mit mondj?
Túl büszke vagy, függetlennek, érinthetetlennek tartod magad és mindig a saját fejed után mész?

Főbb tünetek:

 • Magányos vagy és elszigeteltnek érzed magad a megközelíthetetlenséged és a kapcsolatteremtési problémáid miatt
 • Zárkózottság jellemez, másokkal való kapcsolat kialakítása igen nehézkes, hiszen a felsőbbrendűségi érzésed, büszkeséged, megnehezíti a helyzeted
 • Egyedül próbálod megoldani a problémáidat, azonban mások dolgaiba sem avatkozol bele, szeretsz független maradni

A békaliliom eszencia új fordulatot visz az ember társasági életébe, megtanít a másokkal való találkozás örömére. Fel mered vállalni, hogy a saját életedet éled és azt ne a külső, hanem főleg a belső szabályok irányítsák.

A másik ember szolgálata, spontán kedvességgel, és önzetlenséggel, felébreszti a boldogság vágyát, az önértékelésed. Számodra ebből az állapotból a mások felé történő spontán megnyilvánulás, a másokkal való egyenlőség érzése jelentheti a kiutat.

Megerősítések:
“Odatartozom”
“Részt veszek”
“Megengedem a közelséget”

35. FEHÉR VADGESZTENYE

Aesculus hippocastanum

ELTÚLZOTT GONDOLATI AKTIVITÁSRA

Nehezen állítod le a kavargó gondolataidat, visszatérő, nemkívánatos gondolatok, elképzelések gyötörnek?

Kulcsszimptómák:

 • Állandó, visszatérő képek és gondolatok kínoznak
 • Mentális feszültség nehezíti az elalvást
 • Gyakran felébredsz éjszaka, és nem is tudsz visszaaludni, mert ilyenkor mindig a másnapi terveiden gondolkodsz

Feladatod a belső tisztaság és béke létrehozása, a boldogtalanság és az erős mentális aktivitás lecsökkentése mellett, az elme felszabadítása. Az agy tevékenységének lenyugtatása által a kínzó gondolatok nem tudnak elhatalmasodni rajtad. Az erények közül a megkülönböztető képességet érdemes fejleszteni, ezáltal az ember képes felismerni azokat a gondolatokat, amelyek már nem segítik a probléma megoldásában. Ezeket aztán el kell engedned, túl kell lépned rajtuk, így válsz képessé tisztán, világosan gondolkodni, elmédet lecsendesíteni. Jó koncentrációképességgel rendelkezel pozitív állapotban és megtanulod, hogyan kontrolláld gondolataid, és hogyan használd őket problémáid megoldására.

Megerősítések:

“Érzem a csendet”
“Minden tiszta és világos”
“Én irányítom a gondolataimat”

36. ROZSNOK

Bach virágterápia

Bromus ramosus

MIT KEZDJEK AZ ÉLETEMMEL

Bizonytalannak érzed magad, különösen a jövőddel, hivatásoddal kapcsolatban? Tudod valójában mit is akarsz?

Főbb tünetek:

 • Bizonytalanság az életeddel kapcsolatosan, rengeteg terved van, de nem tudod mihez is kezdj valójában
 • Nagyon tehetséges vagy, de képtelen vagy elhatározni bármit is életeddel kapcsolatban, ezért pályaválasztás esetén jól használhatod
 • Sokféle dolgot kipróbálsz, de egyik sem elégít ki teljesen, a lelked mélyén képtelen vagy elköteleződni egy dolog mellett

Fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy mit is akarsz az élettől kapni. Hová szeretnél eljutni anyagi téren, lelkiekben és szellemi fejlődésed során. Ehhez lelked mélységeibe kell hatolnod, fel kell térképezned, milyen vágyaid vannak, és döntéseid mögött valójában milyen motivációk működnek. Mivel a válasz belül keresendő, így a siker külső, felszínes hajszolása nem vezet eredményre. Ezt követve az élet nem unalmasabbá, hanem érdekesebbé kezd majd válni számodra.
A Rozsnok a tiszta gondolkodás és az önmegvalósítás szere. Határozottságot ad, ha új hivatást, személyes elhivatottságot keresel, vagy ha életed új irányvonalát szeretnéd meghatározni.
Krónikus szer, hosszabb idejű szedése javasolt.

Megerősítések:
“Látom a dolgok értelmét”
“Követem célomat”
“Megelégedett vagyok”

37. VADRÓZSA

Rosa canina

REZIGNÁLTSÁGRA, FÁSULTSÁGRA

Úgy érzed, egyik részed már feladta? Hiányzik az életedből az öröm és a nevetés? Úgy érzed, kimaradtál a játékból?

Kulcsszimptómák:

 • Eltávolodsz az érzelmeidtől, közöny, apátia, belső rezignáció lesz úrrá rajtad, bár a külső körülmények ezt nem indokolják
 • Hagyod, hogy sodorjanak az események, hiányzik belőled az ambíció, lehetőségeid töredékét használod ki, nem változtatsz a kellemetlen helyzeteden
 • Látszólag ok nélkül lemondóvá válsz, belsőleg feladod, így már az életet sem élvezed

A vadrózsa a vállalkozó kedv és az élet iránti érdeklődés szere. Segít a külvilág felé fordulnod, érdeklődőbbé, nyitottabbá, kezdeményezőbbé tesz. Legyőzi benned az egykedvűséget, a lemondást a szellemi tompaságot. Az eszencia erősíti a feltétlen odaadást, segít eljutni az önfeladástól az életbe vetett hiten át egészen sorsod kézbevételéig. Megerősíti az önrendelkezésed erejét, új életerővel tölt el, amellyel képes vagy még a veszteségek ellenére is felszabadítani kreativitásod. Ha a változás érdekében tett lépéseid meghozzák a várva várt eredményt, akkor a negatív vadrózsa állapotból kikerülve újra erősnek, energikusnak érzed magad.

Megerősítések:
„Élni akarok”
„Kikövetelem az életet”
„Megragadok minden esélyt”

38. FŰZFA

Salix alba

KESERŰSÉGRE, SÉRTETTSÉGRE

Gyakran érzed magad a sors, vagy más emberek áldozatának? Haragszol, mert igazságtalanul bánt veled a sors? Úgy érzed, jobbat érdemelnél?

Kulcsszimptómák:

 • Keserűséged, negatív elutasítottság érzésed, sértődöttséged, csalódottságod megmérgezi életed
 • Gyakran sajnálod magad, úgy érzed méltánytalanul kezelnek, tehetetlennek, a körülmények áldozatának hiszed magad
 • Nem akarsz változni, mivel nem ismered be saját negatív hozzáállásodat, a dolgoknak csak a rossz oldalát látod

A cél: felébreszteni a szerető megbocsájtást és megújítani a nagylelkűséget. Amíg ebben a negatív állapotban vagy, nagy akaraterővel keményen kell dolgoznod, hogy a megbocsájtás erényét erősítsd magadban. A fűzfa eszencia ezt a folyamatot jelentősen segíti.

Pozitív állapotban objektíven látod saját helyzetedet, felvállalod saját életedért a felelősséget, optimistán és hittel nézel a jövőbe. Felismered, hogy sorsodat tudatosan alakíthatod, hiszen sok lehetőséged van, mivel a külső körülményeknek sokkal kisebb jelentőséget tulajdonítasz, mint ahogy korábban tetted.

Megerősítések:
“Van hatalmam”
“Van erőm”
“Vállalom a felelősséget”

39. Elsősegélycsepp

HOGYAN ENYHÍTI A BACH-VIRÁGTERÁPIA A STRESSZT

A Bach virágterápiában létezik egy Dr Edward Bach által összeállított virágeszencia, az úgynevezett elsősegély csepp, ami kiválóan hat mindenféle testi-lelki traumák és stressz esetén.

Azt látjuk, hogy az elsősegély csepp, (más néven rescue remedies) öt Bach-virágeszencia keveréke, és rendkívül gyorsan hat. A betegek már 10-20 perc múlva érzik panaszaik enyhülését, a fájdalmak csökkenését.

Milyen összetevői vannak az Elsősegély cseppnek?

Az öt virág: Iszalag, Ernyős madártej, Nebáncsvirág, Napvirág, Cseresznyeszilva nevei alapján első hallásra semmit sem mondanak a laikus felhasználóknak és a gyógynövényboltban sem tudunk ezekből készült teát venni. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy miben segítenek ezek a virágok, kénytelenek vagyunk mélyebben megvizsgálni őket.

Az elsősegély cseppet akkor alkalmazd, ha azonnali segítségre van szükséged.

Az elsősegély csepp kiválóan alkalmas az alábbi panaszok enyhítésére:

Testi traumák:

 • Baleseteknél, a balesetek miatti megrázkódtatás után
 • Műtét utáni regenerálódás esetén
 • Hirtelen előtörő fájdalmak, fejfájás, fogfájás enyhítésére
 • Menstruációs panaszok, görcsök csillapítására
 • Hirtelen fellépő betegségtüneteknél, allergiás rohamoknál
 • Külsőleg (borogatás): sebek, duzzanatok, csípések hatásainak enyhítésére

Lelki traumák:

 • Lelki sokkélmény (szakítás, haláleset, rossz hírek, megrázó élmények)
 • Ijedtség
 • Nagy stressz, erős félelmek
 • Nagy családi veszekedések után Megelőzésként:
 • Vizsgadrukk esetén
 • Állásinterjú előtt
 • Fogorvostól, repüléstől való félelem esetén